Op zoek naar de big five - Afrika

Zie je het al voor je? Met het hele gezin rijden jullie in een jeep door de nationale parken van Afrika. Samen met de groep en de gids gaan jullie op gamedrive, klaar om de Big Five te spotten! Maar welke dieren kom je eigenlijk allemaal tegen? En welk ander loslopend wild kun je verwachten?

De Big Five is een term die vroeger door jagers werd gebruikt. Destijds waren dit de vijf lastigste grote wilde dieren om op te jagen. Tegenwoordig ‘jagen’ reizigers op deze bijzondere vijf dieren met hun camera’s en verrekijkers. De gidsen in Afrika zijn getraind in het zoeken naar deze beroemde vijf dieren tijdens de safari. Welke dieren deel uit maken van de Big Five lees je hieronder.

Leeuw
De koning der dieren en de meest bekende van de Big Five. Leeuwen leven in kuddes en het mannetje valt met zijn manen goed op tussen de leeuwinnen. Wist je dat je het gebrul van een mannetjes leeuw op een afstand van 10 kilometer kan horen?


Olifant
De Afrikaanse olifant is het grootste en zwaarste landdier ter wereld; hij kan tot maar liefst 6.000 kilo wegen en is bijna vier meter hoog. Ook heeft de olifant twee slagtanden die soms ingezet worden bij het zoeken naar voedsel. Olifanten leven altijd in kuddes en het is prachtig om ze voorbij te zien wandelen.


Neushoorn
In Afrika zijn er twee soorten: de witte en de zwarte neushoorn. Toch hebben ze allebei een grijze huid. Het verschil zit hem namelijk in de vorm van hun lippen; de witte neushoorn heeft brede, vierkante lippen en de zwarte neushoorn heeft een uitstekende bovenlip. Helaas wordt dit dier het meest bedreigd met het uitsterven van de Big Five. De Afrikaanse neushoorn heeft twee hoorns, kan goed horen en ruiken.


Buffel
De buffel is voor de mens misschien wel het gevaarlijkste dier van de Big Five. De gekromde hoorns kunnen een spanwijdte van 160 centimeter bereiken. Ze leven in grote groepen van enkele honderden dieren overal in Afrika. Buffels zoeken vooral moerasachtige gebieden op en doen niet liever dan lekker door de modder rollen. Een buffel gaat alleen in de aanval als hij gewond is of zich bedreigd voelt.


Luipaard
Dit roofdier staat bekend om zijn gevlekte vacht en zijn door hun camouflage lastig te vinden. De luipaard leeft zowel op de grond als in de bomen, waar hij uitkijkt over zijn kilometers lange territorium. Als de avond valt, verlaat de luipaard zijn boom om te gaan jagen.