Kroatië - In de voetsporen van Game of Thrones

Dubrovnik (King’s Landing)

De laatste en officiële troon van de koningen van Westeros: King’s Landing, komt tot leven in Dubrovnik. Niet zo gek dat deze monumentale stad werd gekozen als een van de belangrijkste symbolen van Westeros: de oude stad van Dubrovnik is omgeven door dikke stenen muren en ligt op een schiereiland omgeven door dramatische, torenhoge kliffen. In de Game of Thrones wereld, is King’s Landing een belangrijke locatie die in de meeste afleveringen terugkomt en waar veel karakters en verhaallijnen samenkomen. Het is ook de plek om naar toe te gaan voor wie houdt van intriges, geheimen, verborgen agenda’s en verraderlijke plottwists.

Lokrum (Quarth)

Slechts een paar honderd meter van de kust van Dubrovnik ligt het groene eiland Lokrum, 10 minuten varen per boot vanuit de oude haven. Het fort is een van de hoogste punten van het eiland met een adembenemend uitzicht over het beschermde nationale park. Lokrum heeft een naturistenstrand, maar zoals vaker het geval langs de kust in Kroatië niet veel zand. In Game of Thrones wordt Lokrum Quarth, de ‘Queen of Cities’, dat op het continent Essos ligt. Net zoals Daenerys’ magische ervaringen is het eerdergenoemde House of the Undying gelegen in Quarth.

Trsteno Arboretum

Als je graag rondwandelt in de groene tuinen van de King’s Landing, bezoek dan Trsteno Arboretum in Trsteno, een klein dorp aan zee, zo’n 10 km ten noorden van Dubrovnik. De mooie tuin heeft een aquaduct met een fontein met een beeld van Neptunus, pergola’s begroeid met wijnranken, paviljoenen en een geweldige bloemenpracht.

De vele scènes waarin Varys en Tyrion door de buitendelen van het paleis wandelen om geheimen uit te wisselen werden in het Trsteno Arboretum gefilmd.

34. Sibenik (Braavos)

De middeleeuwse plaats Sibenik heeft een plek in het vijfde seizoen. Het ligt in het zonnige Kroatië, net als Braavos, een van de Free Cities. De braavosis zijn een ras van zeilers en avonturiers en deze stad is het thuis van de beroemde Iron Bank, net zoals van de schuilende Arya Stark tijdens haar vlucht vanuit het Westen. Sibenik heeft muren en een oeroude architectuur en wordt beschermd door vier forten.

35. Split (Meereen)

De Kroatische stad Split wordt veel gebruikt voor scènes in de stad Meereen. Papalićeva Street werd bijvoorbeeld gebruikt voor de straat waar de slaven rebelleren. Sommige scènes uit seizoen vijf en zes van Games of Thrones werden binnen in het paleis van Diocletianus in Split gefilmd. In de kelder van het kasteel vind je Daenerys’ troonzaal. Dit geweldig mooie paleiscomplex van de Romeinse keizer Diocletianus bewaart veel historische geheimen.

36. Klis Fortress (Meereen)

Het middeleeuwse Klis Fort, bovenop een heuvel met uitzicht op het dorp met dezelfde naam nabij Split, is een van de plaatsen waar Daenerys het plan voor haar terugkeer aan de macht maakt. Het is niet heel lang in beeld maar dit ex-koninklijk paleis is het bezoeken waard.

37. Krka Nationaal Park (landschappen uit “the West”)

Dit groene, rijke natuurreservaat wordt op verschillende momenten als decor gebruikt. Z’n turkoois gekleurde wateren, kabbelende beekjes en neerstortende watervallen maken het Nationaal Park Krka tot een rustgevende en vredige plek.

Ston (King’s Landing)

De beroemde muren van Ston in Zuid-Kroatië doen dienst als het fort van King’s Landing. Je ziet hier meer klauterende toeristen dan koninklijke bewakers, omdat fans van de show hier al fotograferend over de muur van Ston slenteren. Deze muur wordt ook wel, met recht, ‘the Great Wall of Europe’ genoemd.