België ontdekken : Les Lacs de l'Eau d'Heure

To travel is to live. De zoveelste reisquote passeert op Instragram en Pinterest en deze is er toch wel ‘boenk’ op zoals dat heet. Corona hakt erin en hoe. Ik voel me beknot in mijn vrijheden maar hoezeer ik me daar ook aan erger : het helpt me geen halve meter vooruit. Dus gooiden we het al eventjes over een andere boeg : een positieve kijk op deze ontzettende bizarre situatie maakt het leven toch net iets gemakkelijker.

Met die gedachte in ons achterhoofd, boeken we een weekendje in Golden Lakes Village, een modern en prachtig vakantiepark aan Les Lacs de l’Eau d’Heure. Mogen we niet over de grens van Meester Frank en zijn vrienden ? Prima, dan gaan we op zoek naar de verborgen plekjes van ons eigen Belgenlandje. Tom Waes deed het ons voor met Reizen Waes Vlaanderen, wij trekken naar de laars van Henegouwen. Da’s één van die provincies die we jarenlang tijdens aardrijkskunde en andere lessen in ons hoofd hebben geprent. Misschien ook wel een onderschatte bestemming want wie Ardennen zegt, denkt meestal aan Namen en Luxemburg. Maar Henegouwen verdient minstens evenveel krediet.

Het wordt een wandelweekend (eigenlijk waren de voorbije 12 maanden wandelmaanden dus we hebben ondertussen zelfs min of meer een zekere conditie opgebouwd) wegens geen horeca open en op enkele musea na, ook gewoon niets open - met dank aan Meester Frank en collega’s.

Op slechts 2 uur rijden van Lokeren, staan we aan de rand van Chimay - vooral gekend om de abdij en vooral om de biertjes, de kaas en de monniken maar blijkbaar ook de moeite waard als wandel-uitvalsbasis. Je kan er naar het Bois de Blaimont of een tochtje rond het meer van Virelles maken. Haalbare wandelingen op elk niveau, ongeveer 8 km en dus een prima stop alvorens onze intrek te nemen in het mooie L’Ami Soleil Golden Lakes Village.

De huisjes zijn modern, de keuken is prima uitgerust, het terras lonkt (alhoewel maart nog net iets te vroeg is voor dat aperitiefje buiten) en de excursiemogelijkheden zijn talrijk. In de zomermaanden is het hier een bruisend centrum voor watersporter, maar ook de avonturiers komen aan hun trekken op het touwenparcours van Natura Parc. Om van de fiets- en wandelfanaten nog maar te zwijgen !

Het Belgische weer is ons tevens goedgezind. Onze koffer zit afgeladen vol met proviand maar wie liever last minute kiest, kan terecht in de supermarkt vlakbij het domein of zelfs in de Foodtruck die een tijdelijk aanbod voorziet wegens horeca nog niet open.

Op dag 2 wagen we ons aan een wandeltocht rond het meer : Le Boucle de la Plate Taille, goed voor 17 km toegankelijk wandelen. Plannen is in tijden van Corona wenselijk dus een rugzak met wat sneukels en water is alvast een goed idee; wegens geen pitstop mogelijk onderweg. Maar er zijn voldoende bankjes en het meer schittert onder de blakende voorjaarszon. De mooi aangelegde en uitgepijlde wandelpaden zorgen voor een relaxte en aangename wandeldag zonder gps- en andere discussies. Het kabbelende water van het (stuw)meer La Plate Taille; de sierlijke zwanen en net-niet-kapseizende zeilbootjes vormen een adembenemende achtergrond voor deze tocht. ‘s Avonds belonen we onszelf met een take away menu van Le Comptoir de Marie, goed voor 1 Michelinster, een uitstekende organisatie in samenwerking met het domein. We strijden nu eenmaal allemaal samen tegen dezelfde vijand (COVID-19 en/of de overheid, het is me niet altijd even duidelijk)... #tousensemble zoals minister Decroo het noemt.

Op dag 3 opteren we opnieuw voor een lange wandeling, 14 km deze keer. Na deze pandemie ben ik vast aan nieuwe wandelschoenen toe, maar mijn conditie was in elk geval nog nooit zo op peil. We trekken richting Epion en buigen af naar het Lac de l’Eau d’Heure, het natuurlijke meer. Na wat ploeteren door bos en modder bereiken we het mooie wandelpad rondom het meer. De volle 24 km vonden we net iets te ver dus wandelen we langs de oever van noord naar zuid. Fietsers, sportieve mountainbikers, wandelaars wiens honden hun hartje ophalen in het ijskoude water, gezinnen met baby’s in de draagzak, ... dit is duidelijk een plek voor elke reiziger. Bovendien is het niet druk, dus meer dan plaats zat (in tegenstelling tot de trein naar Oostende bij het kleinste straaltje zon).

Na zoveel kilometers in de benen is het heerlijk genieten van een koffietje en een dessertje in het comfortabele huisje; voor ‘s avonds hebben we een kaasschotel voorzien maar heel wat restaurants in de buurt hebben ook een take away kaart.

En dan zit het weekend er alweer op - we voorzien nog een tussenstop voorbij Brussel alvorens terug te keren naar de dagelijkse routine. Nog even wandelen, met de knooppunten-app die de voorbije maanden ferm is uitgetest. Een ideale tool die we misschien anders nooit hadden uitgeprobeerd wegens zoveel andere plannen. Elk nadeel heb z’n voordeel, Johan Cruijff zei het ooit ook al. En al heeft België een aantal wereldvreemde politici, ons landje heeft wel heel wat mooie plekjes om te ontdekken.